• Dejepisná olympiáda - školské kolo

    Dejepisná olympiáda - školské kolo

    Dejepisná olympiáda patrí na našej škole medzi významné súťaže, v ktorej naši žiaci každoročne dosahujú popredné miesta. Jej školské kolo sa uskutočnilo dňa 5. decembra 2023 a pre aktívnych žiakov šiesteho a siedmeho ročníka ho pripravila a zorganizovala tradične p. učiteľka PhDr. Erika Bačová.

    Súťaže sa zúčastnilo 13 žiakov. Súťažiaci boli rozdelení podľa ročníkov do dvoch kategórií. Kategória F- žiaci 6. ročníka a kategória E- žiaci 7. ročníka. Školské kolo prebiehalo formou vypracovania didaktického testu, ktorý obsahoval úlohy z monotematického celku a príslušného učiva pre dané ročníky. Celý test mal hodnotu 100 bodov. Úspešnými riešiteľmi sú súťažiaci, ktorí dosiahli minimálne 60% (60 bodov) z maximálneho možného počtu bodov. Do okresného kola postupujú prví dvaja úspešní riešitelia z každej kategórie. Cieľom a poslaním Dejepisnej olympiády je prehlbovať, rozširovať a upevňovať vedomosti z dejín, podporovať nové formy tvorivej práce žiakov pri poznávaní dejín, vzbudzovať záujem a pestovať u žiakov kladný vzťah k histórií s dôrazom na dejiny Slovenska.

    Umiestnenie:

    Kategória F (6. ročník)

    1. miesto- Nina Uličná, 2. miesto- Aneta Vaščáková, 3. miesto- Natália Hoppejová

    Kategória E (7. ročník)

    1. miesto- Michal Zimmermann, 2. miesto- Noemi Ringošová, 3. miesto- Markus Demeter

    V školskom roku 2023/2024 sa slovenská komisia Dejepisnej olympiády rozhodla určiť v rámci monotematickej časti úlohy týkajúce sa slovenských hradov, kaštieľov a zámkov. Kritérium výberu danej témy je aj prepojenie slovenských a európskych dejín. Pre kategórie F (6. ročník) a E (7. ročník) komisia DO vybrala históriu a architektúru daných ,,skvostov“ nášho krásneho Slovenska: Devín- hrad, Hlohovský zámok, Beckov- hrad, Nitriansky hrad, Banská Bystrica, Budatínsky hrad, Čabraď- hrad, Kapušany – hrad, Dobrá Voda- hrad, Dubnica nad Váhom- zámok, Halič- zámok, Lietava- hrad, Ľubovniansky hrad, Smolenice- zámok, Banská Štiavnica- Starý zámok, Lednica- hrad. Súčasťou okresného kola DO budú aj úlohy prislúchajúce danému ročníku a regionálne dejiny. Napriek veľkej náročnosti a rozsiahlosti danej nosnej témy a jej odporúčanej literatúry pevne verím, že naši ,,mladí olympionici“ budú aj vďaka našim spoločným popoludňajším stretnutiam, pracovitosti a cieľavedomosti opäť úspešní. Okresné kolo sa uskutoční na pôde Gymnázia v Gelnici dňa 5. februára 2024 (pondelok).

    Touto cestou vyjadrujem svoje osobné poďakovanie všetkým zúčastneným žiakom za ich vynaloženú usilovnosť, snahu a overenie si svojich vedomostí v školskom kole 16. ročníka Dejepisnej olympiády. Postupujúcim súťažiacim srdečne blahoželáme a držíme palce na okresnom kole!

    Zapísala: PhDr. Erika Bačová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná olympiáda - školské kolo.

  • Florbal – okresné kolo starších žiačok

    Florbal – okresné kolo starších žiačok

    Dňa 1. decembra 2023 sa v priestoroch našej telocvične konalo okresné kolo vo florbale dievčat. Do dievčenskej súťaže sa prihlásilo 10 družstiev základných škôl okresu Gelnica.

    Naše družstvo bolo zložené z dievčat od šiesteho po ôsmy ročník. Dievčatá sa predstavili základnej skupine B. Po postupe zo skupiny, sme v semifinále zdolali 1:0 dievčatá zo ZŠ Gelnica. Vo finále sme bohužiaľ nestačili na výborne hrajúce družstvo ZŠ Jaklovce.  

    Dievčatá podali veľmi pekný výkon, odhodlane bojovali o každú loptičku. Ako najmladší tím na turnaji si zaslúžia absolutórium. Maximálne nasadenie im nakoniec prinieslo pódiové umiestnenie – 2. miesto. Dievčatám gratulujeme k výbornej reprezentácii školy a tešíme sa na ďalšie športové súťaže.

    Súpiska našich zúčastnených dievčat: Alexandra Lisá, Nina Lenártová, Noemi Ringošová, Alica Tomašová, Kristína Dunková, Dominika Mireková, Aneta Vaščáková, Liliana Brutovská.

    Dievčatá na súťaž pripravovali a na turnaji sprevádzali Mgr. Jozef Baluch a Mgr. Vladimír Koňak.

    Zapísal: Mgr. Jozef Baluch, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Florbal – okresné kolo starších žiačok.

  • Čo vieme o Maši Haľamovej - školská súťaž

    Čo vieme o Maši Haľamovej  - školská súťaž

    Dňa 28. novembra 2023 prebehla v našej škole  súťaž Čo vieme o ... -  tentoraz o slovenskej poetke, autorke literatúry pre mládež, prekladateľke a redaktorke Maši Haľamovej,  pri príležitosti  115. výročia jej narodenia. Maša Haľamová je jednou z najvýznamnejších predstaviteliek slovenskej poézie 20. storočia nadväzujúca na tradície slovenskej moderny. Jej dielo bolo preložené do 9 jazykov a vyníma sa osobitným rukopisom.

    Súťaž sa konala v VIII. B triede pod vedením vyučujúcich SJL: Mgr. Moniky Čechovej, Mgr. Anny Kaprálovej a Mgr. Magdalény Ferencovej. Súťaže sa zúčastnili dvaja zástupcovia z každej triedy druhého stupňa – spolu 13 dvojíc. Tí sa museli popasovať s rôznymi disciplínami: Míľniky života, Rýchly postreh, Rozbor básne, Obrázkové sudoku, Puzzle, Tajnička a Cinquain. Počas celej súťaže vládla príjemná atmosféra. Žiaci s chuťou a nadšením prechádzali jednotlivými disciplínami, pričom získali nové vedomosti o autorke, jej živote a diele, ale aj zručnosti v disciplínach – Obrázkové sudoku, Puzzle a Cinquain.

    Výsledky súťaže:

    1. miesto: VIII. A trieda (Nina Lenártová, Filip Ferenc)

    2. miesto: VII. A trieda (Samuel Cakl, Michal Zimmermann)

    3. miesto: VI. A trieda (Nina Uličná, Natália Hoppejová) a V. A trieda (Emil Zimmermann, Filip Papcun)          

    Výhercom zo srdca blahoželáme, ale oceňujeme aj prácu dvojíc z ostatných tried za ich snahu, ochotu a radosť reprezentovať svoju triedu. Tešíme sa na ďalší ročník tejto školskej súťaže v budúcom školskom  roku.

    Zapísala: Mgr. Magdaléna Ferencová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Čo vieme o Maši Haľamovej - školská súťaž.

  • Florbal – okresné kolo starších žiakov

    Florbal – okresné kolo starších žiakov

    Dňa 27. novembra 2023 v telocvični našej školy prebehol ďalší ročník súťaže vo florbale v kategórii starších žiakov.

    Okresného kola sa zúčastnilo desať škôl, vrátane našej. Naši chlapci si počínali veľmi dobre, keď si obetavým výkonom vybojovali 3. miesto. Turnajová atmosféra bola skvelá vo všetkých ohľadoch - pekné akcie, bojovnosť, emócie, góly i nečakané výsledky. Víťazmi a postup do krajského kola si vybojovali žiaci zo ZŠ Gelnica. Blahoželáme!

    Zapísal: Mgr. Marcel Hudák, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Florbal – okresné kolo starších žiakov .

  • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

    Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

    Dňa 24. novembra 2023 sa v priestoroch našej školy uskutočnil už 34. ročník školského kola jazykovej súťaže - Olympiáda v anglickom jazyku.

    Piatkového jazykového popoludnia sa v školskej knižnici zúčastnili nielen ostrieľaní siedmaci (Samuel Cakl, Michal Zimmermann) a šietaci (Liliana Brutovská, Nina Uličná, Aneta Vaščáková), ale aj reprezentant piateho ročníka – Dávid Haľko, pre ktorého to bola úplne nová skúsenosť. Jazyková súťaž prebiehala v príjemnej, predmikulášskej atmosfére, počas ktorej mali žiaci jedinečnú príležitosť otestovať si svoje jazykové znalosti v dvoch častiach - v písomnej, do ktorej bolo zahrnuté čítanie s porozumením, počúvanie, používanie slovnej zásoby či gramatiky a v ústnej, kde žiaci opisovali obrázok a konverzovali so skúšajúcou na stanovenú tému. Plynulá komunikácia a pohotové reakcie nasvedčovali, že pre mnohých našich žiakov je angličtina nielen vyučovacím predmetom, ale doslova i koníčkom.
    Tento školský rok sa súťažilo iba v jednej kategórii – 1A, ktorá je zameraná na žiakov nižších ročníkov. Minuloročné prvenstvo s prehľadom obhájil žiak Samuel Cakl zo 7. A triedy, ktorý si týmto zabezpečil postup do januárového okresného kola v Gelnici. Na druhej priečke sa umiestnila talentovaná Ninka Uličná z 6.A triedy a tretie miesto patrí ďalšej jazykovo zdatnej žiačke šiesteho ročníka - Anetke Vaščákovej. Všetci traja menovaní žiaci sa tak zaradili medzi úspešných riešiteľov novembrového školského kola Olympiády v anglickom  jazyku.

    Ostatným zúčastneným žiakom srdečne ďakujeme za účasť a víťazovi držíme palce v ďalšom súťažnom kole!

    Zapísala: JUDr. Radka Ščurková, vedúca PK CJ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo.

  • Streľba zo vzduchovky - okresné kolo

    Streľba zo vzduchovky - okresné kolo

    Dňa 24. novembra 2023 sa v Margecanoch konalo Obvodové postupové kolo mládeže okresu Gelnica v streľbe zo vzduchovej pušky Slávia 631.

    Tento školský rok sa opäť nič nezmenilo. V margecianskej telocvični základnej školy sa z celého okresu Gelnica stretli žiaci len dvoch základných škôl. Aj napriek tomu ukázať dobrú mušku museli aj tak. Z našej školy sa na súťaži zúčastnili 5 žiaci zo VII. A a VIII. A triedy. Družstvo starších žiakov získalo 2. miesto a súťažilo v zložení Filip Ferenc, Pavol Kurilla a Matej Kožár. V súťaži jednotlivcoch sa z našej trojice najviac darilo Filipovi Ferencoví, ktorý skončil na nepopulárnom štvrtom mieste. Najlepšie z našich sa darilo žiačke Nine Lenártovej, ktorá zvíťazila v kategórii staršie žiačky so ziskom 237 bodov (na porovnanie najlepší strelec nastrieľal 245 bodov). Noemi Ringošová prišla domov tiež so zlatou medailou z kategórie mladšie žiačky.  Všetkým strelcom úprimne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy. Žiakov na súťaž pripravil Ing. Peter Cenký.

    Zapísal: Ing. Peter Cenký, zástupca riaditeľky školy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Streľba zo vzduchovky - okresné kolo.

  • Technická olympiáda - okresné kolo

    Technická olympiáda - okresné kolo

    Dňa 23. novembra 2023 sa v priestoroch ZŠ Gelnica uskutočnilo okresné kolo 14. ročníka Technickej olympiády.

    Technická olympiáda je súťaž určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií, ktorá vyhľadáva nadaných mladých ľudí v oblasti techniky a svojím obsahom ich motivuje k tvorivej technickej činnosti. Aj tento rok sme prišli zo súťaže s diplomom. Nie je to ľahká súťaž, žiaci tu musia predviesť okrem teoretických poznatkov aj svoje pracovné zručnosti.

    Zo školského kola v kategórii B (žiaci 5. až 7. ročníka) na okresné kolo postúpil Matej Demeter (VII. A), ktorý obsadil 3. miesto. Srdečne blahoželáme. V kategórii A (žiaci 8. a 9. ročníka) súťažili dvojice. Naši žiaci  v zložení Filip Ferenc (VIII. A) a Matej Kožár (VIII. A)  skončili na 4. mieste. Na súťaž ich pripravoval Ing. Jozef Nalevanko.

    Zapísal: Ing. Jozef Nalevanko, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Technická olympiáda - okresné kolo.

  • Bábkové divadlo BABADLO „Od Ondreja do troch kráľov“

    Bábkové divadlo BABADLO „Od Ondreja do troch kráľov“

    Dňa 23. novembra 2023 sa žiaci 1. – 4. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia „Od Ondreja do troch kráľov“ v Krompachoch.

    S jeseňou prichádza aj krásne obdobie predvianočné. Naši predkovia mali s týmto obdobím spojenie aj s prírodou aj rôznymi zvyklosťami.

    Čo sa dialo na Ondreja? Prečo sa strašilo od Barbory? Bola Lucia striga? Čo priniesol Mikuláš? Odkiaľ prišli traja králi? To všetko nám rozpovedali herci divadla BABADLO. Spoločne sme v starej babičkinej truhlici objavili staré zvyklosti našich babičiek a deduškov.

    Bábkové divadlo BABADLO sa usiluje priblížiť hlavne pôvodnú slovenskú tvorbu. Prostredníctvom hry a divadla rozvíja cit pre umenie. V divadelnej tvorbe hlavne pre deti kladie dôraz na výtvarné a hudobné spracovanie. Snažia sa o udržanie bábkového kumštu vodenia rôznych typov bábok – marionety, javajky, maňušky, manekýni...

    Zapísala: Mgr. Mária Čechová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Bábkové divadlo BABADLO „Od Ondreja do troch kráľov“.

  • Exkurzia Botanickej záhrady v Košiciach

    Exkurzia Botanickej záhrady v Košiciach

    Dňa 22. novembra 2023 sa žiaci 4.F. a 4.G. zúčastnili exkurzie Botanickej záhrady v Košiciach.

    Na výstave sme okrem expozičných skleníkov, v ktorých sa nachádzajú expozície tropickej a subtropickej vegetácie , navštívili mini zoo botanickej záhrady, videli živé včielky bezpečne a celkom zblízka v pozorovacom úli a v sprievode včelára. Súčasťou výstavy bola expozícia včelárskych pomôcok a prístrojov od historických po moderné, včelárske oblečenie, rôzne druhy úľov a výrobkov z včelích produktov.

    Cestovali sme vlakom, v ktorom si žiaci sami zakúpili cestovný lístok, pri vystúpení z vlaku sme nastúpili na autobus, ktorý nás odviezol do  cieľa.  Cesta vlakom a autobusom sa žiakom páčila, cestou sme spoznávali dopravné značky.

    Zapísali: Mgr. Beáta Semanová, Bc. Ružena Papcunová, triedne učiteľky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia botanickej záhrady v Košiciach.

  • Turnaj v nohejbale žiakov základných škôl

    Turnaj v nohejbale žiakov základných škôl

    Dňa 22. novembra 2023 sa žiaci našej základnej školy predstavili na nohejbalovom turnaji žiakov základných škôl Krompách a okolia.

    Organizátorom turnaja bolo Gymnázium Krompachy. Týmto sa chceme veľmi pekne poďakovať za pozvanie a výborne zvládnutú organizáciu. Turnaj patrí do projektu, ktorého autorom je Mgr. Martin Holečko „Najšportovejšia škola Krompách a okolia“. Naši žiaci v úvodnom kole obsadili pekné 4. miesto.

    Našu školu reprezentovali títo žiaci: Alexandra Lisá, Samuel Cakl, Matej Kožár, Mattiás Papcun. Žiakov na súťaž pripravil a sprevádzal Mgr. Jozef Baluch.

    Zapísal: Mgr. Jozef Baluch, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Turnaj v nohejbale žiakov základných škôl.

  • Divadelné predstavenie Perinbaba

    Divadelné predstavenie Perinbaba

    Dňa 15. novembra 2023 žiaci V. A, VI. A, VII. A a VIII. A triedy navštívili Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi a pozreli si divadelné predstavenie s názvom Perinbaba. Pôvodnú rozprávku do divadelnej podoby spracoval slovenský dramatik Ľubomír Feldek. Najznámejšiu zimnú rozprávku o túžbe človeka po šťastí, porozumení a láske uviedlo Spišské divadlo v réžii Petra Palika.

    Perinbaba, múdra starenka, ktorá sype na zem sneh, zachráni malého Jakuba pred Zubatou a vychováva ho vo svojom svete, kde sa zastavil čas a ľudia starnú len veľmi pomaly. Jakuba to však čoraz viac láka dolu, medzi bežných smrteľníkov, najmä keď si cez Perinbabin ďalekohľad všimne richtárovu dcéru Alžbetku a zaľúbi sa do nej. Lenže v ceste za spoločným šťastím im stojí chamtivá a závistlivá macocha a jej hlúpa dcéra Dora. I kmotra Zubatá si po celý čas na Jakuba brúsi kosu. Jakubovi sa s pomocou Perinbaby podarí prekonať všetky prekážky, získať Alžbetkinu lásku a spoločný život.

    Pedagogický dozor zabezpečili vyučujúce slovenského jazyka a literatúry Mgr. Monika Čechová, Mgr. Magdaléna Ferencová a Mgr. Anna Kaprálová. Príjemným osviežením bola aj spoločnosť pána zástupcu Ing. Petra Cenkého. Žiakom sa divadelné predstavenie páčilo a odniesli si pekný umelecký zážitok.

    Zapísala: Mgr. Anna Kaprálová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Perinbaba.

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

    Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

    Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa uskutočnilo dňa 9. októbra 2023 v našej škole.

    Súťažili  piati žiaci z  VIII. A triedy v kategórii C. V tento deň prebehla olympiáda prezenčnou formou – druhá a tretia časť – tvorba/transformácia textu a rečnícky prejav.  Dňa 17.10.2023 prebehla prvá časť olympiády online  formou – test, v ktorom si žiaci preverili svoje znalosti z materinského jazyka a z čítania s porozumením.

    Školské kolo súťaže prebehlo pod vedením vyučujúcich SJL – Mgr. Magdalény Ferencovej a Mgr. Moniky Čechovej. 

    Umiestnenie: 1. miesto: Nina Lenártová, 2. miesto: Matej Kožár, 3. miesto: Alexandra Lisá.

    Víťazka školského kola  Nina Lenártová reprezentovala našu školu v okresnom kole dňa 15.11.2023 v Gelnici, kde sa stala úspešnou riešiteľkou a obsadila 5. miesto.  Srdečne blahoželáme!

    Zapísala: Mgr. Magdaléna Ferencová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry .

  • Informatický bobor

    Informatický bobor

    V roku 2004 vznikla v Litve informatická súťaž Bebras - Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do ďalších európskych krajín. 

    Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

    Do súťaže sa zapojilo 47 žiakov. Úspešnými riešiteľmi v kategórii Drobec sa stali: Balčák R., Cenká A., Čechová Ela, Huďa S., Lenártová M., Mireková Z., Palková E., Papcunová V., Tremková S. – III. A, v kategórii Bobrík: Brutovská M., Maslík A. M. – IV. A, Bogačevičová V., Ferenc M., Majerníková V., Papcun F. – V. A a v kategórii Benjamín: Vaščáková A., Zimmermann D. – VI. A. Blahoželáme !!!

    Súťaž na našej škole zrealizovali Ing. Jozef Nalevanko a Mgr. Anna Gregová.

    Zapísala: Mgr. Anna Gregová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Informatický bobor.

  • McDonalds´Cup 2023

    McDonalds´Cup 2023

    Dňa 10. novembra 2023 sa v telocvični našej školy uskutočnil ďalší ročník súťaže v malom futbale mladších žiakov a žiačok ZŠ „McDonalds´Cup 2023.“

    Okresného kola sa zúčastnilo sedem škôl, vrátane našej. Napriek nelichotivému 7. miestu si naši najmenší žiaci zaslúžia veľké uznanie, keďže ako družstvo s najnižším vekovým priemerom uhralo dve remízy a celkovému víťazovi strelil Dávid Vaščák najkrajší gól turnaja. V pravej futbalovej atmosfére a vo všetkých zápasoch nebola núdza o skvelé akcie, bojovnosť a pekné góly. Víťazmi a postup do krajského kola si vybojovali žiaci zo ZŠ Veľký Folkmár. Blahoželáme!

    Zapísal: Mgr. Marcel Hudák, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album McDonalds´Cup 2023.

  • Mesiac úcty k starším

    Mesiac úcty k starším

    Poznám dve ruky. Drsné a zároveň jemné. Voňajú chlebom, žltými klasmi. Hladia ma medom, kvapkami lásky. Choroby liečia a smútok hoja.

    Poznám dve ruky. Tvrdé a moje. Keď to mám ťažké, ich teplo hreje. Dve ruky starkej cítievam denne. Ich dotyk jemný uspáva jemne.

    Týmito slovami privítali  starých rodičov moderátorky programu – Nina Lenártová (VIII. A) a Aneta Vaščáková (VI. A),  ktoré nás celým programom sprevádzali.

    Tradične, na konci októbra, sa v našej škole každoročne koná bohatý program venovaný našim starým rodičom.  Inak to nebolo ani tento rok -  v  piatok 27. októbra 2023. Naši žiaci pod vedením pani učiteliek si pripravili bohatý kultúrny program plný spevu, básní, tanca, divadla, scénok,  hry na hudobných nástrojoch.

    Po milom a úprimnom príhovore pani riaditeľky RNDr. Jely Zimmermannovej nasledoval kultúrny program, ktorý otvorili žiaci II. A triedy úvodnou básňou, po nej so žiakmi z I. A triedy zaspievali pieseň s názvom Úcta k starším. Vystúpenie našich najmladších ukončili prváci súborom básničiek o písmenkách.  Po nich žiačky z V. A triedy – Mária Krokusová a Veronika Bogačevičová  pobavili hostí scénkou Hluchá babka a vlk. Po nich celá  V. A trieda zaspievala pieseň Babičke a deduškovi z lásky v hudobnom doprovode Kristíny Čarnokej. Filip Ferenc, žiak VIII. A triedy, sa starým rodičom „prihovoril“ prostredníctvom krásnej klavírnej skladby To catch a dream. Po ňom pekná báseň  - Modlitba za starých rodičov odznela z úst žiakov IV. A triedy, ktorý ukončili svoj program temperamentným tancom Cowboy dance.  Naši žiaci zo VI. A triedy sa už tradične predviedli s divadelnou scénkou s názvom O hluchých babkách. Ej, zahraj mi, hudačku a Co še čeveneje  - ľudové piesne precítene  zahral na husliach Pavol Kurilla z VIII. A triedy, po ňom Michaela Mireková, taktiež z VIII. A triedy zarecitovala báseň od Valentína Beniaka: Spokojnosť staroby. Úsmevným, zábavným, ale aj profesionálnym výkonom v speve, tanci a scénkach nám spríjemnili toto krásne popoludnie folkloristi – žiaci III. A triedy, ktorý nám pripomenuli čas nakladania kapusty. Na záver svojim drahým starým rodičom zaspievali všetci účinkujúci dojímavú pieseň – Poďakovanie starým rodičom.

    Po tomto kultúrnom programe boli starí rodičia pozvaní na malé občerstvenie.  Po ňom domov starkí odchádzali aj s darčekom, ktorý ich určite potešil a zužitkujú ho v týchto jesenných dňoch.

    Dúfame, naši milí a nenahraditeľní starí rodičia, že sme Vám vyčarili úsmev na tvári, že Vás zahrialo pri srdci, keď ste sledovali vystúpenia vašich vnúčat, ktoré sa Vám prostredníctvom programu chceli poďakovať za všetko, čo ste pre nich urobili a stále robíte. Ešte raz veľká vďaka.

    Zapísala: Mgr. Magdaléna Ferencová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Mesiac úcty k starším.

  • Úcta k starším- návšteva p. Margity Gabčovej z rómskej osady ,,Ružakovec“

    Úcta k starším- návšteva p. Margity Gabčovej z rómskej osady ,,Ružakovec“

    Všeličo môže človek zastaviť, ale čo nikdy nezastaví, je čas. Ľudský život je súčasťou prírody, ktorá je neuveriteľne múdra a riadi sa svojimi zákonitosťami. Každé ročné obdobie má svoje krásy a očarúva nás. Jar symbolizuje zrod a začiatok života. Leto prekvapuje prekrásnou scenériou plnou tepla a kvitnúcich kvetov a jeseň zas svojimi plodmi. Jednotlivé ročné obdobia náš život stmeľujú v jeden harmonický celok. Sme akýmsi pútnikom na ceste životom. Vždy, keď prejdeme istú časť svojej životnej cesty, odpočinieme si, zaspomíname...

    Takouto životnou zástavkou bolo aj 68. výročie narodenia p. Margity Gabčovej, ktorá patrí k najstarším žijúcim obyvateľom miestnej osady. Pani Gabčová nás poctila svojou návštevou na besede minulý školský rok a našim žiakom porozprávala svoj dojímavý životný príbeh pričom zdôraznila nevyhnutnú potrebu vzdelávania sa a rešpektovania nielen rodičov, ale aj pedagógov. Jej príjemné vystupovanie, skromnosť a láskavosť boli atribúty, ktoré si osobne veľmi vážim, a preto som sa dňa 26. októbra 2023 rozhodla túto milú pani navštíviť. Bolo to príjemné stretnutie, v útulnom prostredí, z ktorého vyžarovala pokora a spokojnosť. Jej bohaté spomienky, milé i tie smutné, zanechali vo mne pocit dôležitosti každého z nás. Všetci môžeme prispieť k tomu, aby život nielen náš, ale i tých druhých, bol pekný a naplnený. A niekedy stačí tak málo... milé slovo, úsmev, ochota pomôcť... Bolo to vidieť i na tomto stretnutí, ktoré vo mne zanechalo množstvo dojmov a presvedčenie, že moja návšteva nebola zbytočná a bola obohatením nás oboch. Pri našej rozlúčke som pani odovzdala darček, ktorý sme vyrobili spolu so žiakmi a anjela- symbol ochrany a pokoja. Pani Gabčová bola veľmi dojatá a vďačná za to, že sme si v tento mesiac na ňu spomenuli.

    Pani Gabčovej prajeme pevné zdravie, veľa radosti, šťastia, pohody a lásky.

    Zapísala: PhDr. Erika Bačová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Úcta k starším- návšteva p. Margity Gabčovej z rómskej osady ,,Ružakovec“ .

  • Poďakovanie starým rodičom...

    Poďakovanie starým rodičom...

    Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším žiaci V. B triedy v rámci triednickej hodiny dňa 25. októbra 2023 pripravili darčeky a básničky svojim starým rodičom.

    Počas triednickej hodiny sme so žiakmi viedli živú diskusiu o ich vzťahu, láske a úcte k svojim starým rodičom. V rámci nej sme vyrobili papierové obálky s básničkami, do ktorých žiaci vložili okrem sladkej pochúťky aj milé prekvapenie (pre babky čaj a pre dedkov vrecúško kávy). Súčasťou poďakovania a odovzdania obálky bola aj úloha urobiť dobrý skutok vo forme pomoci v domácnosti, o ktorej žiaci budú informovať na nasledujúcej triednickej hodine.

    Zapísala: PhDr. Erika Bačová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Poďakovanie starým rodičom....

  • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ /TPPZ/ 2023

    Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ /TPPZ/ 2023

    Ministerstvo školstva zabezpečuje raz ročne v súčinnosti so základnými školami, vysokými školami a športovými organizáciami celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov základných škôl. Aj v tomto školskom roku najneskôr do 31.10.2022.

    Na našej škole sme TPPZ zrealizovali dňa 20.10.2023. Testovaných bolo 23 žiakov I. A a III. A triedy. Celá akcia prebehla v súlade s metodikou testovania k identifikácii športového talentu, pri ktorej bola dodržaná organizačná schéma:

    • 1 administrátor /zodpovedná osoba za testovanie/
    • 2 examinátori /triedni učitelia- rozhodcovia/
    • testovaní žiaci /minimálne 6 testovaných žiakov v skupine, triede/
    • 2x dozor, zapisovatelia
    • predpísané športové potreby a pomôcky
    • telocvičňa  min. 24x12 m

    Časový rozpis a organizácia testovania prebehla v predpísaných 4 cykloch:

    1. cyklus A - Predklon v sede s dosahovaním

                B - Ľah - sed

                C - Skok do diaľky z miesta a výdrž v zhybe nadhmatom

                D - Zostava s tyčou

                E - Kotúľanie 3 lôpt po predpísanej dráhe

    1. cyklus F -  Člnkový beh 4x10 m/
    2. cyklus G - Vytrvalostný stupňovaný člnkový beh na 20 m/
    3. cyklus H -  Vlajková naháňačka/

    Pred samotným testovaním bola žiakom zmeraná ich telesná hmotnosť a výška /zrealizovali TU na hodinách TSV/. Pred každým testom administrátor vysvetlil a predviedol ukážku danej disciplíny pre každú jednotlivú skupinu. Nad správnosťou prevedenia jednotlivých cvikov dohliadali určení examinátori /triedni učitelia/ a administrátor. Všetky disciplíny boli pre žiakov veľmi zaujímavé, prejavil sa u nich veľký zmysel pre súťaživosť a v mnohých prípadoch dosiahli žiaci aj veľmi hodnotné výkony. Ale taktiež sa u niektorých vyskytli menšie, či väčšie pohybové rezervy. Testovanie pohybových predpokladov slúži ako informácia pri nasmerovaní detí tam, kde by mohli uplatniť svoje vrodené predpoklady /silové, technické, vytrvalostné atd.../. Výsledky budú  zapísané, spracované a vyhodnotené v ISTŽ /informačný systém testovania žiakov/. Web: www.sportcenter.sk

    Zapísal: Mgr. Marcel Hudák, učiteľ

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ /TPPZ/ 2023.

  • Bezpečnosť detí na cestách

    Bezpečnosť detí na cestách

    V mesiaci október si v rámci plánu dopravnej výchovy  žiaci 1. ročníka vyskúšali teoretické znalosti pravidiel cestnej premávky na našom prenosnom dopravnom ihrisku, ktoré bolo rozložené na chodbe 1.stupňa.

    Žiaci si hravou formou vyskúšali prechod pre chodcov, spoznávali dopravné značky, riadili sa podľa pravidiel cestnej premávky. Taktiež aj ostatné ročníky 1. stupňa si spolu so svojimi triednymi učiteľkami vysvetlili pomocou rôznych obrázkov a prezentácií pravidlá správania sa na ceste.

    Zapísala: Mgr. Mária Čechová, koordinátor DOV

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezpečnosť detí na cestách.

  • Poďakovanie rodičom...

    Poďakovanie rodičom...

    ,,Láska je reťaz, ktorou je dieťa pripútané k rodičom.“                    Abraham Lincoln

    V rámci domácej prípravy na vyučovaciu hodinu občianskej náuky mali žiaci VI. A triedy za úlohu v domácom prostredí ,,inkognito“ napísať list svojim rodičom.

    Uvedomujeme si, že rodina je prirodzeným prostredím, s ktorým sme najviac spätí. Vytvára vlastné kultúrne prostredie, ktoré formuje osobnosť dieťaťa a odovzdáva svoje dedičstvo nasledujúcim pokoleniam. Rodičia pre svoje dieťa predstavujú pocit bezpečia, istoty a porozumenia. Sú akýmsi ostrovom, do ktorého prichádzajú denne s pocitom nádeje a ochrany. Naši šikovní žiaci s veľkým odhodlaním a nadšením napísali listy, v ktorých vyjadrili poďakovanie za ich lásku, starostlivosť, trpezlivosť, pochopenie, pomoc a podporu. Listy sme následne v popoludňajších hodinách odniesli na miestnu poštu v obci Kluknava a žiaci s nadšením očakávali reakcie svojich rodičov. Nasledujúci deň prebiehala živá diskusia o pocitoch a dojmoch, prekvapeniach a slzách dojatia, ktoré žiaci zaznamenali u svojich rodičoch pre prečítaných listoch.

    Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít písali listy rodičom v rámci vyučovacej hodiny občianskej náuky.

    Cieľom tejto aktivity bolo vyjadrenie vlastných pocitov k svojim rodičom a tiež poďakovanie za ich obetavú výchovu, lásku, porozumenie a čas, ktorý im venujú. Všetky listy boli veľmi pozitívne a signalizovali, že spomínaní žiaci vyrastajú v prostredí, ktoré je naplnené láskou, úctou a porozumením.

    Zapísala: PhDr. Erika Bačová, učiteľka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Poďakovanie rodičom....

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Kluknava 43
    Kluknava 43
    053 51 Kluknava
  • riaditeľ: 0915 873 819
    sekretariát: +421 53 447 32 12, 0911 249 627
    ekonóm :+421 53 447 32 78
    zástupca:+421 53 447 32 12,
    elokované pracovisko Richnava: 0910 906 254

Fotogaléria